2013. január 15., kedd

Sajttorta forró meggyes szósszal

Ezt a tortát még Szilveszterre készítettem el, a Stahl magazin téli számában találtam a receptet, és mivel volt a hűtőben egy fél kiló mascarpone, annak a felhasználására keresgéltem a receptek között. Egész egyszerű elkészíteni, de a kekszes alap egy kicsit érdekes lett. Morzsáira esett szét konkrétan. Ezért iszonyatos bosszús lettem, amikor a krém után külön kellett a morzsát kikanalazni a formából. Amúgy az élvezeti értékéből egy cseppet se vont le ez a kis malőr. A gond másnapra magától megoldódott, gondolom sikerült a keksznek egy kicsit jobban megszívnia magát a sajtos töltelékből származó nedvességgel és egyben maradt. Így, ebben az állapotában már fotózásra is alkalmas lett a mű.:-))


A tésztalap:

200gr teljes kiőrlésű keksz vagy zabkeksz
100gr olvasztott vaj

A krém:
250gr mascarpone
250gr Boci tömlős sajt
150gr cukor
2cs vaníliáscukor
1 ek liszt
2db citrom
1dl tejföl
3db tojás

A kekszet durvára ledaráljuk és az olvasztott vajba keverjük. 24cm-es kapcsos forma aljába egyenletesen lenyomkodjuk. 10 percig sütjük 160 fokos sütőben. Amíg a kekszes alap sül, összeállítjuk a krémet.
A krémsajtot a mascarponéval, a cukorral, a vaníliáscukorral, a liszttel és a tejföllel robotgéppel simára keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és habosra keverjük. A végén a citromok reszelt héját forgatjuk bele. A kekszes alapra ráöntjük a krémet és elegyengetjük. A tortát további 50 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy éjszakát áll a hideg spájzban, vagy tavasztól őszig a hűtőben. Mielőtt a formából megpróbáljuk kivenni, egy késsel vágjuk körbe.

Meggyszósz:

500gr fagyasztott magozott meggy
½ dl meggypálinka (ki is hagyható, én kihagytam, mert nem volt itthon)
1dl vörösbor
3ek cukor
1 darabka fahéj
1ek étkezési keményítő

A meggyet egy kislábasban felforraljuk a pálinkával, borral, cukorral és a fahéjjal. 5 percig főzzük kis lángon. A keményítőt egy kis tálkába tesszük, a forró léből hozzá kanalazunk annyit, hogy simára tudjuk keverni vele, majd ezt a masszát visszaöntjük a meggyhez és gyorsan kevergetve pár perc alatt besűrítjük. Vigyázat, 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert ha túl sokáig főzzük, ellenkező hatást érünk el vele, és híg lesz a szósz.

A hideg tortát szeleteljük fel és a tányérokon kanalazzunk rá vagy mellé a forró szószból.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése