2013. június 24., hétfő

Citromfüves joghurttorta epres habbal

Ez a torta az eperszezon első tortája volt nálunk, én soha nem veszek piaci/bolti epret, hanem megvárom a saját termést. A boltiban mindig csalódni szoktam, és azt ki nem állhatom, ha íztelen az eper. Nemrég találtam is egy tetszetős epres tortát blogtársunknál, Juditnál. Megörültem neki, mivel egy nagy bokor citromfüvem is van, azt is meg tudtam tépkedni egy kicsit. Egy icipicit azért változtattam az elkészítésén, mint általában mindig. A kóstolásnál a családtagjaim részéről a "Hmmmmmmmmmmm" volt az első reakció, utána jött a jaj de finom és társai. Siker volt egyértelműen.

Hozzávalók:

Tészta:
1 nagy pohár natúr joghurt (330gr)
4 tojás
100gr cukor
1 marék citromfűlevél
3 evőkanál liszt
1 citrom héja és leve
1 csomag vaníliás cukor

A tojások fehérjéből egy csipet sóval habot verünk. A citromfüvet apróra vagdaljuk és 1 evőkanál cukorral mozsárban jól megnyomkodjuk, hogy kiengedje aromáját. A sárgákat kikeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a joghurtot a lisztet, a vaníliát, a citromlevet és héjat, a citromfüves cukrot majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Kerek tortaformában sütjük meg kb 40 perc alatt 150 fokon.

Amikor kész, hagyjuk kihűlni. A torta közepe össze fog esni és egy mélyedés keletkezik benne a tölteléknek helyet adva.

Töltelék:
400gr eper
3 evőkanál cukor
2dl habtejszínből felvert hab

Az eper felét a cukorral felfőzzük és addig forraljuk, amíg sűrű lesz. Ha kihűlt, a harmadát kenjük a tészta tetejére, a másik harmadát keverjük bele lazán a felvert tejszínhabba. Az epres tejszínhabot kanalazzuk a tortára, de ne simítsuk el teljesen. Halmozzunk a habra a torta közepére egy rakás negyedelt epret, majd a maradék epres szósszal locsolgassuk meg. Díszíthetjük néhány egész vagy apróra vagdalt citromfű levéllel.

Gyönyörű torta és nagyon nagyon finom. Szerintem más pikáns gyümölccsel is isteni lehet.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése