Tészta:
250ml Guinness sör
250gr vaj
75gr sötét kakaópor
300-350gr cukor
275gr liszt
2,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat vagy aroma
140ml tejföl vagy natúr joghurt
2 nagy tojás
A sört egy lábasba öntjük és felmelegítjük (de nem forraljuk), felolvasztjuk benne a vajat. A cukrot és a kakaóport hozzáadjuk és jól elvegyítjük. A tojásokat felverjük a tejföllel, hozzáadjuk a lisztet, szódát, vaníliát, majd a sörös keveréket és sima tésztát keverünk. Ne ijedjünk meg, a tészta nagyon híg lesz. Legalább 23cm átmérőjű, jól záródó kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk (vagy kakaóporral szórjuk meg). Beleöntjük a tésztát és 180 fokon 50-60 percig sütjük. A tészta gyönyörű magasra emelkedik majd és nem fog összeesni sütés után.
Tálalhatjuk csokimázzal vagy tejszínhabos krémsajtos krémmel a tetején. Én most csak csokimázat tettem rá, mert azon a hétvégén nagyon meleg volt, és féltem hogy a tejszínes krémnek esetleg baja lehet, ha nem esszük meg elég gyorsan.
Csokimáz:
1 tábla (100gr) étcsokoládé
20gr vaj
2 evőkanál tejszín
Felmelegítjük a tejszínt a vajjal és beletördeljük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg a csoki felolvad és szép fényes masszát kapunk. Kenjük a már kihűlt torta tetejére gyors, körkörös mozdulatokkal.

Krém:
200gr natúr krémsajt
200ml tejszín
125gr porcukor
A hozzávalókat tegyük egy tálba és géppel verjük fel amíg sima kissé habos krémet kapunk. Ízesíthetjük egy kis citromlével és / vagy reszelt héjjal, mert a kicsit savanykás íz jól megy majd a csokis tésztához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése