2013. július 31., szerda

Pavlova torta sárgabarackkal

Pár hetet lustálkodtam az írással, de a sütés főzéssel nem. Anyu születésnapjára készítettem ezt a tortát, ami már nagyon régóta piszkálta a fantáziámat és most végre sor került rá. A múltkori fánksütésből maradtak meg tojásfehérjék, amiket örömmel használtam fel ehhez a habcsók alaphoz. Egyébként úgy magában soha nem készítenék habcsókot, gyerekkorom óta nem ettem, de nem is fogok. Tortaalapnak viszont isteni volt. Ha lenne még eper, kipróbálnám azzal is.


Hozzávalók: 
4 tojásfehérje
240gr cukor
2 teáskanál vanília kivonat
2 teáskanál fehérborecet
2 teáskanál kukoricaliszt
csipet só
2 evőkanál sótlan pisztácia

A vanília kivonatot a fehérborecettel és a kukoricaliszttel egy kis tálkában kikeverjük. A tojásfehérjéket verjük habbá egy pici sóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot és verjük tovább, amíg kemény és fényes habcsókmasszát kapunk. Ebbe keverjük bele jó alaposan a lisztes ecetes masszát.

A sütőt melegítsük elő 125 fokra. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, erre borítsuk ki a habot és formázzunk belőle kb 23cm-es kört. Nem kell tökéletes kör alaknak lennie. A hab tetejét is inkább hagyjuk egyenetlenül kócosra, a végeredmény annál szebb lesz. Szórjuk meg a habot durvára darabolt pisztáciával és tegyük a sütőbe. Legalább egy órán keresztül süssük - szárítjuk ezen az alacsony hőfokon. A papírral együtt vegyük le a tepsiről és rácson hagyjuk kihűlni.

Krém: 3dl lágyan felvert tejszínhab

Barack püré:
turmixoljunk össze 10db kimagozott sárgabarackot két evőkanál porcukorral és egy pici likőrrel, ha szeretjük.

A barackos pépből pár kanállal kenjünk a hab tetejére, erre halmozzuk a tejszínhabot, majd a gyümölcsöt. A tetejét ismét locsoljuk meg a barackpürével vagy tálaláskor kanalazzuk a szeletekre.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése