A felhalmozódott tökök felhasználása a központi gasztronómiai témám manapság. Ezek itt lent állítólag fehér héjú cukkinik, (ez volt a vetőmag csomagolásán), de szerintem sima spárgatök. Mindegy is, a lényeg, hogy finom. A receptet a Good Food-ban találtam és felettébb felkeltette az érdeklődésemet, mert imádom a gyömbért és a szeretek kísérletezni új lekvárokkal.
Hozzávalók:
2kg tisztított zsenge tök
3/4 - 1 kiló befőzőcukor (ízlés szerint)
2db citrom
85gr friss gyömbér
A tököt kockacukor méretűre daraboljuk és fazékba tesszük. A citromok héját lereszeljük és a levét kinyomjuk. A gyömbért megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra szeleteljük. A tököt két evőkanál citromlével feltesszük főni. Gyakran megkeverve addig főzzük, amíg a darabok megfőnek (áttetszővé válnak) de még nem esnek szét és nagyjából elfőtt a leve. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a gyömbért.
Kevergetve újra felforraljuk és lassú tűzön tovább főzzük még pár percig, majd próbát teszünk, hogy mennyire kocsonyásodik meg a lekvár. Ezt én úgy csinálom, hogy kiveszek egy evőkanállal egy kistányérra és azt beteszem pár percre a hűtőbe a legalsó polcra, ahol a leghidegebb van. Akár be is hűthetjük előtte a tányért, akkor még gyorsabb az eredmény.
Közben kóstoljuk is meg, hogy ízlésünknek megfelelően édes lett-e a lekvárunk. Ha nem, adjunk még hozzá cukrot. Én ehhez a recepthez 1kg-nál több cukrot semmiképp sem használnék.
Ha a lekvár megfelelő állagú, tölthetjük is tiszta, csírátlanított üvegekbe. Tetővel azonnal zárjuk le a megtöltött üvegeket. Pár perc elteltével óvatosan fordítsuk fejtetőre az üvegeket és hagyjuk így egy kicsit, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.
A recept szerint az ízek pár hónap elteltével érnek majd össze annyira, hogy igazán finom legyen a lekvár és a tökdarabok is átvegyék a finom aromákat.Remélem érdemes lesz türelemmel várni.
Tipp: Én a mikróban (vagy a forró sütőben) szoktam csírátlanítani az üvegeket.
Mosogatás és öblítés után egy korty vizet öntök minden üvegbe és a
legmagasabb fokozaton mikrózom egy percig, kiöntöm a vizet és mehet bele
a lekvár.
Ezt is kipróbálom, köszi az ötletet :)
VálaszTörlés