Időnként szükségét érzem, hogy sósat süssek. Egyszerűnek tűnt ez a pogácsa. Hétköznap este volt amikor készítettem, és én annyira türelmetlen voltam, hogy nem hajtogattam. Szerintem így is szépek lettek és ugyanolyan finomak.
Tészta:
500gr
liszt
250gr
puha vaj/margarin
150 gr
feta
1db tojás
2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
30gr
élesztő
1 tk.
cukor
1 tk. só (kóstoljuk, mert csalóka a feta, nem biztos, hogy a végeredmény elég sós lesz)
1 mk. őrölt
bors
1 gerezd
zúzott fokhagyma
A tetejére:
1 tojás
magvak vagy reszelt sajt
Lehet még aprított snidlinget vagy bazsalikomot gyúrni a tésztába, de nekem ezek nem álltak rendelkezésre.
A recept ötletét Vikinél találtam és kis módosításokkal készítettem el.
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel és az élesztővel, majd a többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk. Letakarva egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk 1cm vastagra. Megkenjük tojással és megszórjuk a nekünk tetsző magokkal vagy sajttal. Éles késsel kockákra vágjuk vagy kis kerek szaggatóval kiszurkáljuk. Sütőpapíros tepsire egymás mellé sorakoztatjuk és 175 fokon kb 20 percig sütjük. Én általában a pogácsákat hideg sütőben kezdem el sütni, ha nem hagytam előtte megkelni, így amíg melegszik a sütő, meg tudnak nőni.
Ha kisült, halmozzuk egy tálba és máris kezdhetjük falatozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése