Nagy sikere volt nálunk, szombaton ez volt a vacsora, visszafogtam magam, de a felét meg tudtam volna enni egyedül az biztos. Sokmagvas rozsos kenyérkeverékből készül, de sima fehérből is lehet.
Hozzávalók:
500gr kenyérliszt keverék (amiben már az élesztő is benne
van)
300ml víz
1 teáskanál só
1 szál póréhagyma
200gr bacon
só, bors, zsálya
olaj
100gr feta sajt
200gr trappista vagy más hasonló sajt
2db tojás
kevés reszelt parmezán
A kenyérliszt keverékből a vízzel és a sóval tésztát
dagasztunk és letakarva egy órát pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A bacont felaprítjuk és
serpenyőben megpirítjuk. Kiszedjük egy tányérra, majd a visszamaradt zsírban
megpároljuk a felkarikázott póréhagymát. Ha igényli, adjunk alá egy kis olajat.
Fűszerezzük meg, majd ha már puha, hagyjuk kihűlni. Keverjük bele a bacont, a
felkockázott sajtokat, és a felvert tojásokat. A tojásból hagyjunk meg annyit,
amivel majd a tetejét megkenjük.
A tésztát nyújtsuk ki kb 70 x 25-30 cm-es téglalap alakra.
Egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket úgy, hogy az egyik hosszanti
oldalán 5cm-es sávot szabadon hagyunk. A másik oldalról kezdve tekerjük fel a
tésztát, mintha csigát készítenénk. A kapott tésztahengert egy befőttesüveg
vagy konzervdoboz köré formázva tegyük sütőlapra. Kenjük meg a tojással és
szórjuk meg parmezán reszelékkel. Hagyjuk kelni még 20 percet.
200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük a
tekercset. Ha langyosra hűlt, kezdhetjük szeletelni. Teával és friss
zöldsalátával finom reggeli vagy vacsora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése