2014. május 4., vasárnap

Citromfüves torta


Van a kertben egy nagy bokor citromfüvem. Ő az itt lent a képen:



Sajnos nem nagyon tudok mit kezdeni vele, de azért igyekszem megritkítani időnként a hihetetlen nagyra növő ágait. Nyáron, ha hagyjuk elbokrosodni, akkor igazán kellemetlen, mert mindenféle pókok fészkelnek meg benne, amit nem bírok elviselni, és akkor már nincs kedvem bajlódni vele.

Egyszer már megsütöttem ezt a tortát, most Húsvétkor pedig ismét elkészült. Nagyon finom, érdemes kipróbálni, és nem kell sajnálni belőle a citromfüvet.


Hozzávalók: (24cm-es tortához)

Tészta:
4db tojás
200gr cukor
250gr vaj vagy margarin
250gr liszt
1 teáskanál sütőpor
pici só
1 marék citromfű levél

A vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A lisztet elvegyítjük a sóval és a sütőporral, majd simára keverjük a vajas tojásos masszával. A végén belekeverjük a megmosott, lecsepegtetett és felaprított citromfüvet.

Kivajazott és kilisztezett tortaformában 180°C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk.




Krém:
250gr áttört tehéntúró
100gr tejszínes krémsajt
100gr porcukor
1 marék felaprított citromfű

A hozzávalókat egy tálban szép simára kikeverjük és a tortalapok közé töltjük.

Tetejét megszórjuk vékonyan porcukorral és citromfű ágacskával díszítjük. Jól behűtve tálaljuk és szigorúan hűtőben tároljuk, ha nem fogy el.


Másik változat a krémre:
400gr tejszínes krémsajt
50gr porcukot
3 evőkanál méz
és a citromfű.
Ezt a krémet ugyanúgy használjuk, mint a túrósat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése