2014. március 23., vasárnap

Zserbó új külsővel

 A Blogkóstoló 15. fordulójához érkezett. Kedves háziasszonyunk ezúttal Süni, a Süni Süti blog szerzője.

 A sorsoláson ChefTündér blogját kaptam meg, ahol emlékeim szerint régebben már jártam, de alaposabban nem ismertem. Elég sokat tanakodtam, hogy mit válasszak. Mivel ma utolsó nap van, ezért a hét közepe óta sokszor eszembe jutott, hogy határidő van, ezért össze kellett szednem magam. Több egyszerű receptet is kinéztem magamnak, de azok elég megúszós kategóriák, ezért - bár elkészítettem ezek közül is kettőt - gondoltam, még egy süti is bele kellene hogy férjen. Az Újragondolt zserbó elkészítése sem volt egy bonyolult dolog, de szép és finom sütik lettek. Tudtam, hogy ez csak finom lehet majd, mert az alapanyagok - minden ami a zserbót alkotja - és az eredeti süti, jól ismertek mindenki által. Szóval a családnak bejött. Nekem is.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:
300gr liszt
200gr vaj
100gr cukor
1 tojássárgája (vagy egy japán tyúk tojása, ami kb fele a normál tyúktojásnak)
pici só
1 cs. vaníliáscukor

A töltelék:
baracklekvár
darált dió

és még
50 gr étcsoki

A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal és a cukorral. Hozzákeverjük a sót és a vaníliáscukrot. A tojássárgájával kidolgozzuk a tésztát, majd egy órára hűtőbe tesszük.
A tésztából golyókat formázunk és ellapítva sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A közepükbe mélyedést nyomunk.
4-5 evőkanál lekvárt kikeverünk jó sok darált dióval, hogy sűrű masszát kapjunk. Kiskanál segítségével a tészták mélyedéseibe halmozzuk. 
175 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.
Amikor kihűltek, olvasztott csokival tetszés szerint meglocsolgatjuk a sütik tetejét.  Lezárt fémdobozban tároljuk, hogy ne száradjanak és keményedjenek meg.
  




1 megjegyzés: