2013. február 5., kedd

Serpenyős gyros - tzatzikival

Nem győzöm hangoztatni a padlizsán imádatomat. Ilyenkor télen elég borsos az ára, de most vettem két szép példányt. Muszakát akartam, de aztán nem volt kedvem húst darálni, meg pepecselni, ezért fellapoztam az "1 szelet hús- 50 recept " című kis könyvecskémet, amiből ezt a gyrost már jó párszor elkészítettem. Hozzá remekül illik a tzatziki.



Hozzávalók 4 személyre:
1 egész csirkemell, csíkokra vagdalva
pár evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 padlizsán
1 cukkini
só, bors, kakukkfű
1 tk fűszerpaprika
1 tk gyros fűszerkeverék

A húscsíkokat az olajjal, a fűszerekkel és a szétnyomott fokhagymával összekeverjük és legalább egy órát (de akár egy éjszakát is lehet) a hűtőben pácoljuk.

A pácolt húsdarabokat serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már nincs leve és kapott egy kis színt, hozzáadjuk a hasábokra vágott cukkini és padlizsán darabokat és kevergetve együtt tovább pirítjuk. A zöldségeknek 10 perc már bőven elég. Mielőtt tálaljuk, még megszórhatjuk friss kakukkfűvel vagy még egy kis gyrosfűszerrel.

Tzatziki

2 kígyóuborkát a nagy lyukú reszelőn lereszelünk, egy kávéskanál sóval elkeverve negyed órára félretesszük. Ezután a levét leszűrjük, kinyomkodjuk. A kinyomkodott uborkához hozzáadunk 2-3 gerezd átpasszírozott fokhagymát és 3dl natúr joghurtot. Jól elkeverjük, ha kell, sózzuk. Hűtőben tároljuk tálalásig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése