Hozzávalók:50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
1 db főtt cékla (kb 7-8 dkg súlyú)
olaj a sütéshez
Az élesztőt egy deci langyos tejben feloldjuk. Nem kell mindenképp megvárni, hogy felfusson, ha a többi hozzávaló is langyos - főleg a tejnél fontos ez - akkor a tésztánk amúgy is hamar meg fog kelni. A vajat felolvasztom mikróban abban a tálban, amiben az egész tésztát el fogom készíteni. Hozzá mérem a többi száraz hozzávalót is. A főtt céklát sajtreszelőn finomra reszelem - ezt is bele egyenesen a többi közé. Utoljára mehet még bele a tojás és a tej is. Kézzel vagy fakanállal alaposan kidagasztjuk. Fakanállal sem nehéz dolgozni, mert ez egy lágy tészta lesz.
![]() |
A színe hihetetlenül szép |
Az olajat tegyük oda melegedni. Legalább 3 ujjnyi olaj legyen a serpenyőben. Ha már elég meleg az olaj - próbaképpen dobjunk bele egy darabka leeső tésztát - kezdjük el sütni a fánkokat. Az első oldalát fedő alatt - vigyázva - kb. 1 percig, utána fordítás után már fedő nélkül újra egy percig. Figyeljük a színét, ne süssük nagyon barnára.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat beszívja. Ha már nem forró, szórjuk meg egy kis porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése