Hozzávalók:
150gr kimagozott datolya
2,5dl feketekávé (forró)
75gr vaj (olvasztott)
100gr cukor
1 tojás
1 narancs héja (kihagyható)
175gr liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbérpor
egy csipet szerecsendió por
Máz:
50gr vaj
80gr barnacukor
fél diók (15-20 szem)
A datolyákat forrázzuk le a kávéval és 20 percig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le. A felfogott kávét keverjük ki az olvasztott vajjal, a cukorral és a tojással. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és keverjük szép simára. 20cm-es kivajazott és kilisztezett formába öntsük bele. A tetejét rakosgassuk ki a datolya darabokkal.
180 fokosra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig.
Amíg a tészta sül, egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot. Ha már elolvadt, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk azt is felolvadni. Főzzük addig, amíg sűrű szirupot nem kapunk. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy szép sima szószt kapjunk. (Ez itt nekem nem sikerült, mert nem olvasztottam fel rendesen a cukrot, így nem lett szép a máz.). A víz hozzáadásakor vigyázzunk mert felhabosodva forrni kezd az egész, nehogy kifusson. A tűzről levett mázba forgassuk bele a diódarabokat.
Ha megsült a tészta, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd locsoljuk meg a diós sziruppal (ha ez közben nagyon besűrűsödne, melegítsük fel újra). Rendezzük el csinosan a diókat a tetején. Ez a sütemény zárt dobozban több napig is eltartható, nagyon különleges ízű, nálunk mindenkinek ízlett. Jól illik egy jó forró teához, vagy akár egy csésze kávéhoz is ezeken a fagyos téli napokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése