2013. szeptember 17., kedd

Török sajttekercsek

Ezt a török sajttekercset van vagy 10 éve, hogy kinéztem már magamnak a 30 éves, darabjaira hullott süteményeskönyvünkből. Igazából nem tudom, mi vett rá, hogy most elkészítsem. Adott volt hozzá minden hozzávaló, és aránylag egyszerű. A krémet megfőztem már délelőtt és jól ki tudott hűlni, mire nekiálltam a sütésnek.

Hozzávalók :
1 csomag réteslap (8 lapos)
80gr vaj
2dl tej
4 csapott evőkanál liszt
só, szerecsendió
2 tojás
200gr reszelt sajt (fele-fele füstölt és parmezán jellegű)

A vaj felét megolvasztjuk és hozzákeverjük a lisztet, majd folyamatosan kevergetve a tejet, hogy ne csomósodjon meg. Kis tűz fölött sűrűre főzzük. Sózzuk és szerecsendiót reszelünk bele. Még forrón hozzákeverjük a reszelt sajtokat, majd hagyjuk kihűlni. A hideg krémbe keverjük bele a két egész tojást.
Megolvasztjuk a maradék vajat.
Egy réteslapot konyharuhára fektetünk, megkenjük olvasztott vajjal és ráterítünk egy második lapot. 9db négyzetre felvágjuk. A sajtkrémet egy csíkban rákanalazzuk a négyzetlapok egyik szélére, majd először kicsit felhajtjuk a tészta oldalát, majd felgöngyöljük. Az így kapott tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, olvasztott vajjal megkenjük. (Próbáljunk gyorsan dolgozni, mert a tészta percek alatt ki tud száradni és akkor darabokra törik.) 


175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a tészta teteje piros lesz, ez úgy 10 perc. Vigyázzunk, mert sütőtől is függ, mennyi idő kell neki, és nehogy nagyon megbarnuljon.




Azon forrón tálaljuk kávé vagy tea mellé, de állítólag hideg sörhöz is finom.


3 megjegyzés: