2013. december 29., vasárnap

Banános csokis pite sós karamellel



A banános csokis kombináció pite formában már régóta mozgatta a fantáziámat, de eddig nem készítettem, mert általában nálunk a banán hamarabb elfogy, mint ahogy hozzá tudnék férni, hogy sütibe kerülhessen. De most külön csak ennek a kedvéért vettem és azonnal fel is használtam őket. Két receptet kombináltam össze az egyik Good Food magazinból. Sós karamell krémmel turbóztam fel a banános és a csokis ízt. Így született meg ez a csodás süti, aminek az első falatja után nem tudtam, mit mondjak, annyira jó lett az ízkavalkád. Egy szeletnél nem szívesen áll meg az ember, de nagyon tömény, így jobb, ha inkább későbbre is hagyunk belőle.





Tészta:
75gr darált dió vagy mandula
150gr finomliszt
40gr cukor
Pici só
1 tojássárgája
150gr puha vaj

A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadva a többi hozzávalót, sima tésztát gyúrunk, amit egy órára hűtőbe teszünk. A hűtőből kivéve belenyomkodjuk egy kerek piteformába úgy, hogy 2cm-es pereme is legyen. 150 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Karamell krém:
100gr kristálycukor
2 evőkanál víz
Fél kávéskanál só
10gr vaj
120ml tejszín

A kristálycukrot a két kanál vízzel felmelegítjük, amíg elolvad a cukor. Itt feljebb vesszük a tűzhely lángját és folyamatos keverés mellett addig forraljuk, amíg vörösesbarna színű karamellt nem kapunk. Vigyázzunk, mert itt már könnyen odaéghet. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a fele tejszínt és a sót. Ezt óvatosan csináljuk, mert bugyogva forrni kezd majd az egész. Ha elkevertük, beleolvasztjuk a vajdarabkát és adjuk hozzá a többi tejszínt is. Ha közben a kanálra keményedne a karamell, lassan melegítsük fel addig, míg le nem olvad róla. A kész karamellkrémet simítsuk a tésztára.

Szeleteljünk fel 3db banánt egycentis vastag szeletekre és rakjuk ki vele a torta alját, majd borítsuk be a következő csokoládékrémmel.

Csokikrém:
200ml tejszín
40gr barna cukor
40gr vaj
215gr étcsokoládé

A tejszínt melegítsük fel a cukorral, de nem kell felforralni. A tűzről levéve tördeljük bele a csokit és hagyjuk állni pár percig, majd kezdjük el egy kanállal keverni, amíg homogén masszát kapunk. Keverjük hozzá a puha vajat is. Hagyjuk langyosra hűlni, majd simítsuk rá a banánokra. Hideg helyen, de ne hűtőben tartsuk a tortát tálalásig. (Ha hűtőbe tennénk, a krém elveszítheti fényességét és fakó lesz.)



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése