2013. december 23., hétfő

Zserbógolyó

Zserbógolyó őrület van. Lépten-nyomon találkozom vele a blogokon. Tegnap a karácsonyi sütések előkészületeként megdaráltam egy nagy adag diót. Eszembe jutott közben, hogy van nekem még egy fél zacskó darált kekszem, most darálom a diót, baracklekvár a spázjban, miért ne próbálhatnám ki én is. Gyorsan össze is dobtam, utána olvasztottam is a csokit, mártogattam, Anyu pedig meghempergette őket darált dióban. Még a csoki megszilárdulása előtt bekapkodtunk egy párat, aztán gyorsan kiraktam a hideg spájzba, hogy maradjon belőle. Nagyon finom lett. A zserbó ennél édesebb szokott lenni nálunk, de nem hiányzott szerintem belőle több cukor.

Hozzávalók:
150gr darált háztartási keksz
100gr darált dió
6 evőkanál házi baracklekvár
1 evőkanál porcukor
150 - 200gr olvasztott étcsokoládé


A kekszdarát, a diót, a cukrot és a lekvárt összegyúrjuk kézzel vagy egy fakanállal. 2-3 centis golyókat formálunk a masszából. Tálcán berakjuk a hűtőbe, hogy valamennyire lehűljön, amíg gőz fölött megolvasztjuk a csokit. A gombócokat vonjuk be étcsokival, csepegtessük le a felesleget, majd sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni. Ha szeretnénk, még a csoki szilárdulása előtt szórhatunk rá darált diót vagy hempergessük bele a dióba. Így akkor is szépek lesznek, ha a csokimáz nem lett gyönyörű fényes.




1 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a dióba hempergetés, kipróbálom egyszer így is! :)

    VálaszTörlés