Ez egy olyan recept, amit gyerekkoromban még a Nagymamámtól tanultam. Elég gyakran készítette. Aztán amikor már elég nagy lettem, én vettem át a készítését. Mostanában évente jó ha egyszer-kétszer eszünk ilyet, de akkor mindig nagyon jó arra gondolni, hogy ez a gyerekkorom ízeit adja vissza.
Hozzávalók (4 jó étvágyú felnőtt részére) :
500gr túró
2dl tejföl
2db tojás
1marék mazsola
1 tasak vaníliáscukor
1 citrom vagy narancs héja
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
8db zsemle
1 pohár hideg tej
kevés vaj
Elkészítés:
A túrót, a tejfölt, tojásokat a kétféle cukorral, citrushéjjal és a mazsolával jól összevegyítjük.
A zsemlék tetejét levágjuk és óvatosan kiszedjük a belüket. A kiszedett zsemlebelet a túróba keverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég édes lett-e és ízesítsük még, ha kell.
Vajazzuk ki a tepsit. A zsemléket mártsuk meg hideg tejben, vigyázzunk, hogy a belsejükbe ne kerüljön tej, mert akkor nagyon szétáznának. Kanalazzuk a túrós tölteléket a zsemlékbe. Mártsuk meg a zsemlék kalapját is a tejben és helyezzük rájuk. Mindegyik kalap tetejére kenjünk egy kis vajat, vagy ha szeretjük, tejfölt. Sütőben süssük ropogósra 150 fokon kb. fél óra alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése