2013. december 27., péntek

Burgonyagombóc sütőtökmártásban

Még a Karácsony előtti napok egyikén az előkészületek közepette készítettem el gyorsan ezt az ebédet. A burgonyagombócokra nem pazarolnék sok szót, mivel kész porból készültek, amihez csak egy tojást, egy kanál olajat és vizet kell adni, majd bő vízben kifőzni a tetszőleges nagyságú gombócokat vagy gnocchikat.

A mártást pedig csak úgy összedobtam, menet közben alakult ki.




Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
300-400gr sütőtök (körte alakú)
pár kanál olaj
só, bors, zsálya, szerecsendió, 1 kávéskanál koriandermag
1 kis pohár tejföl vagy 2dl tejszín

A hagymákat felaprítjuk és kevés olajon elkezdjük párolni. Ezalatt megpucoljuk és felkockázzuk a sütőtököt és a hagymákra dobjuk. Jöhet rá a só, bors, koriandermag és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a tök megfőtt, a fakanállal összenyomkodjuk, felöntjük a tejszínnel vagy tejföllel és jól elkeverjük. Megszórjuk morzsolt zsályával és összeforraljuk. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá annyi vizet, hogy megfelelő legyen az állaga. Kóstoljuk meg és ízesítsük még, ha kell.

A gombóckákat leszűrés után azonnal adjuk a forró mártáshoz és keverjük jól össze. Reszeljünk rá szerecsendiót és azonnal tálaljuk. A tányérokon reszeljünk rá még sajtot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése