2013. augusztus 19., hétfő

Csavart kenyér mákkal és szezámmaggal

Ezt a kenyeret Lorraine Pascale műsorában láttam meg nemrég, emlékeztem rá, és rákerestem a neten a receptre. Tényleg nagyon finom, de nálam még kelhetett volna egy kicsit. Legközelebb friss élesztőt fogok használni hozzá, nekem az sokkal jobban bevált.

Hozzávalók:
550gr fehér búzaliszt
100gr teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
8gr szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1-2 evőkanál só
4dl kézmeleg víz
1 evőkanál olaj
mák és szezámmag (más magokat is használhatunk, amit kedvelünk)

A lisztet, a sót, cukrot és élesztőt mély tálban kézzel összekeverjük, hozzáöntjük a meleg (de nem forró) vizet és kézzel kigyúrjuk a tésztát. Ha keménynek találjuk, adjunk hozzá még egy pici vizet. Rugalmas, de nem lágy tésztát kell kapni.  Nyújtsunk belőle téglalapot. Kenjük meg olajjal és szórjuk meg vastagon a magokkal. Hosszában vágjuk fel 4 csíkra. A csíkokat egyenként tekerjük meg spirál alakra, majd a négy spirált tegyük szorosan egymás mellé és így együtt csavarjuk össze egy nagy spirálba. Formázzunk belőle koszorút és fektessük sütőpapírra. Meleg helyen kelesszük meg. 200 fokos sütőben úgy fél óráig kell sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése