2013. augusztus 27., kedd

Avokádós csirkesaláta

Anyu a minap vett avokádót. Eddig csak krémet készítettünk belőle, de most arra gondoltunk, ki kellene már próbálni salátában is. Rachel Allen szakácskönyvében találtam meg a nekünk tetsző saláta ötletet. Megvan a szakácskönyv már egy éve, már éppen ideje volt elkészíteni belőle valamit. Persze minden most sem volt itthon, így változtatásokra kényszerültem, de nagyon finom lett.

Hozzávalók: 
1db fejes saláta
1db érett avokádó
1 csirkemell
parmezán vagy más keményebb sajt
2 szelet kenyér
balzsamecet

bors
csipet cukor
dijoni mustár
szójaszósz
citromlé
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj



A kenyérszeleteket felkockázzuk és forró sütőben kicsit megpirítjuk. Vigyázzuk, ne legyen kőkemény, mert az már csak levesbetétnek való.
A csirkehúst csíkokra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, egy kanál olajjal és egy kevés szójaszósszal összeforgatjuk majd sütőpapírral bélelt tepsin sütőben megpirítjuk. Erre is vigyázzunk, ne száradjon ki, de azért kapjon egy kis színt.
A salátát vagdossuk csíkokra, az avokádót pedig kaparjuk ki a héjából kanál segítségével és kockázzuk fel a húsát.



Öntet elkészítése:
Minden hozzávalót egy kisebb befőttesüvegbe mérünk ki. Zúzott fokhagymagerezd, 2 evőkanál olívaolaj, kevés só, 1-2 evőkanál balzsamecet, 1-2 teáskanál mustár, 1 evőkanál citromlé, pici cukor, kevés szójaszósz, ha szeretjük. Az üvegre ráhelyezzük a kupakot és jól összerázzuk. (Ebben az a jó, hogy ha túl sok lett az öntet, el is tehetjük az üvegben a hűtőbe, nem kell újabb edényt keresni neki.)


A tányér aljára halmozzunk salátát, locsoljuk meg pici öntettel, erre mehet a kenyérkocka és az avokádó. Ezt is locsoljuk meg öntettel, majd reszeljünk rá sajtot és a tetejére tegyünk csirkehús darabokat. Ha még maradt az öntetből, még locsoljunk a tetejére, de vigyázzunk, ne áztassuk el a kenyérkockákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése