2013. október 24., csütörtök

Csokis körtés torta

Ez is Good Food recept. Nem fog csalódni benne, aki elkészíti, mert gazdag, fűszeres, laktató sütemény. Először egy kicsit idegenkedtem tőle, mert nem rajongok a mézeskalács fűszerkeverékért és általában a karácsonyi fűszerekért, de ebben annyi féle íz volt, hogy engem meggyőzött. Persze ezt is kicsit átalakítottam, mert a cukor mennyiségét mindig csökkenteni szoktam.

Hozzávalók:

250gr olvasztott vaj
200gr cukor
200gr búza finomliszt
50gr teljes kiőrlésű liszt
100gr darált mandula vagy dió
2 teáskanál sütőpor
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer
1 teáskanál fahéj
frissen reszelt szerecsendió
100gr aprított étcsokoládé
200gr durvára aprított dió, mogyoró, mandula, pisztácia vagy más dióféleség vagy ezek bármilyen keveréke (ami éppen van otthon) 
csipet só (nálam nem hiányozhat a sütikből)
3db tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2db körte (felkockázva)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésnél 160 fokra).
23cm-es kerek tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
Egy nagyobb tálba mérjük ki és keverjük össze a cukrot, liszteket, fűszereket, sót, sütőport és a darált diót. Egy másik tálban dolgozzuk ki simára a vajat a tojásokkal és a vanília kivonattal. A vajas keverékhez adjuk hozzá a száraz keveréket és jól keverjük ki, a végén mehet bele az aprított csoki és a diófélék valamint a legvégén forgassuk hozzá a gyümölcsöt.

Töltsük a tésztát az előkészített formába és toljuk a meleg sütőbe. Süssük 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A formában hagyjuk kihűlni.

Ha szeretnénk fokozni az élményt, vonjuk be csokimázzal a süteményt.




2 megjegyzés: