2013. október 25., péntek

Sütőtökös csirke

Mindig keresem a sütőtök újabb felhasználási módjait, mert sajnos a mi sütőnkben nem lehet jó sült tököt készíteni, ugyanis nem képződik rajta az a jó kis bőr, ami olyan jó édes, és én imádom. Ha valakinek van ötlete, hogy hogyan lehet villanysütőben jó sült tököt sütni, ossza meg velem, hálás lennék. Ezt a mai receptet már többször is elkészítettem. A Kiskegyed Konyhája 2010. novemberi számában figyeltem fel rá. Meglepő de nagyon különleges és jól illik egymáshoz a sütőtök és a koriandermag. Ezzel a finom fogással szeretnék Illéskrisz játékára jelentkezni, akinél a feladat valami sütőtökből készült finomság megalkotása.



Hozzávalók (4 személyre):
1db egész csirke vagy 4db comb
só, bors, pár kanál olaj, pirospaprika
1db piros kaliforniai paprika
fél sonkatök
1 kávéskanál koriandermag
30gr vaj
2dl tejszín
1db vöröshagyma

A csirkehúst megtisztítjuk és feldaraboljuk ízlés szerint. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük a darabokat és olajjal kikent sütőedénybe tesszük. Pici vizet önthetünk alá. 200 fokos sütőben 40 percig sütjük a húst.
Közben a sütőtököt meghámozzuk és kockacukor méretű darabokra vágjuk. Felkockázzuk a paprikát is. A koriandermagot mozsárban durvára törjük. Vajat olvasztunk egy serpenyőben és beledobjuk a koriandert. Kicsit megfuttatjuk, majd rádobjuk a felaprított hagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tököt és a paprikát. Megsózzuk és átforgatjuk.
A megsült csirkehús darabokat a tök tetejére helyezzük, ráöntjük a szaftját is. Fedjük le a serpenyőt és hagyjuk 10-15 percen keresztül párolódni a zöldségeket. Ezalatt a hús is biztosan kész lesz. Kóstoljuk meg a tököt, hogy megfőtt-e. Ha kész, öntsük fel a tejszínnel és éppen csak forraljuk fel az ételt. Megszórhatjuk friss aprított petrezselyemzölddel vagy korianderlevéllel is. Azonnal tálaljuk párolt rizzsel. Ha szeretjük a csípőset, keverhetünk hozzá egy kis Erős Pistát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése