2014. január 24., péntek

Erdei gyümölcsös pavlova

A karácsonyi sütésekből maradt meg tojásfehérje, amit gondosan őrizgettem a hűtőben. Már előre tudtam, hogy pavlova lesz belőle, csak annyi süti volt az elmúlt hetekben, hogy nem vitt rá a lélek, hogy még ezzel is tetézzem az édesség evészetet. Tovább viszont már nem lehetett halogatni. Annyira finom volt, hogy 24 óra alatt el is tüntettük.


Hozzávalók:
6 tojásfehérje
250gr cukor (nálam barna cukor volt)
pici só
1 evőkanál kukoricaliszt
1-2 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál vaníliakivonat

A tojásfehérjéket a pici sóval robotgéppel elkezdjük felverni. Ha már habos, de még nem kemény, hozzáadjuk a cukrot és így verjük tovább türelmesen, addig, amíg sűrű és fényes nem lesz.
A kukoricalisztet az ecettel és a vaníliával kis tálkában simára kikeverjük, majd lazán a habhoz forgatjuk.
Sütőpapírra borítjuk a habot és kör alakot formázunk belőle. Ne lapítsuk ki nagyon, mert egyrészt kissé el fog terülni sütés közben, másrészt sütés után a hab le fog lapulni, mire kihűl. A habot 125 fokon egy órán át sütjük.

Krém:
3-4 dl tejszínből felvert hab - ízlés szerint édesítve
400gr erdei gyümölcs

A habot eloszlatjuk a kihűlt habcsók tetején, ne kenjük el szép simára, mert akkor szép, ha bozontos a teteje. Szórjuk meg erdei gyümölcsökkel, majd akár azonnal tálalhatjuk is, vagy tálalásig tartsuk hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése