2013. január 17., csütörtök

Birsalmás pite

Idén ősszel nagy örömömre végre sikerült néhány birsalmát összeszedni a kertből. Az utóbbi években egy darab se lett, vagy mire megérett volna, elrohadt. Most lett legalább 4 kiló. Sajnos annyit el kell faragni belőle a tisztításnál, hogy jó ha 2 kiló maradt a végén. A Good Food októberi számában pedig megláttam ezt a birsalmás tortát és mivel ideje volt összeszedni a birseket, el is készítettem gyorsan. A maradék birspüré pedig adagokban ment a fagyasztóba. Így tavasszal is lesz birstorta alapanyag.

Hozzávalók kb 25cm-es átmérőjű formához:

Birspüré:
600g tisztított birsalma
100g cukor
1/2 citrom leve és héja
1tk fahéj
2ek zabpehely (az eredeti recept szerint itt kukoricaliszt szerepel, de nekem az nem volt itthon)

A birsalmát tegyük lábasba 2dl vízzel és lefedve főzzük, amíg teljesen puha, pürészerű lesz. Gyakran rá kell nézni, mert a vizet nagyon hamar felveszi és ezután könnyen odaéghet. Ha megfőtt, keverjük hozzá a citromhéjat, citromlevet, a fahéjat, a cukrot és a zabpelyhet.

Tészta:
140g vaj
200g liszt
50g darált dió vagy mandula
75g cukor
1 tojás és 1 sárgája
1 citrom héja

Morzsoljuk össze a lisztet és a diót a hideg vajjal. Adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, a citromhéjat és dolgozzuk ki a tésztát. Tegyük hűtőbe negyed órára, hogy utána könnyebben tudjuk majd nyújtani. Hűtés után a formának megfelelő kört nyújtunk a tésztából, és kibéleljük vele a formát, úgy hogy legyen 2 cm pereme. Ha soknak érezzük a tésztát, inkább hagyjunk meg belőle egy darabot, ne legyen nagyon vastag a tésztánk. Vakon süssük a tésztát 20-25 percig 140 fokon.

A birskrémet töltsük bele a tésztába (ne érjen fel egészen a pereméig). Ha maradt tésztánk, abból készíthetünk rá valami mintát vagy rácsot, vagy morzsoljuk rá, de ez el is maradhat. A sütőt feljebb csavarjuk 160 fokra és még 30 percig sütjük a piténket.


 Langyosan tálaljuk. Lehet hozzá adni fagylaltot vagy tejszínhabot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése