Az én kekszem receptje:
Hozzávalók:
45ml citromlé
170 g vaj
150 g cukor
1 cs bourbon
vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só
240 g liszt
1 kicsi tojás
(nekünk vannak japán tyúkjaink és az ő egyik kis tojásukat használtam)
1 narancs és 1 citrom
lereszelt héja
A citromlevet
felforraljuk, majd felolvasztjuk benne a vaj felét. A lisztet elmorzsoljuk a
többi vajjal, a cukorral és az egyéb száraz hozzávalókkal.
Ha már szobahőmérsékletűre hűlt a
citromos vaj, akkor adjuk a lisztes keverékhez a tojással együtt és keverjünk belőle
egy sima tésztát. Elég könnyen megy, puha a tészta és ragacsos, ezért legjobb
fakanállal végezni ezt a műveletet. Ha összeállt a tésztánk, tegyük be a hűtőbe
legalább egy órára, így könnyebb lesz majd vele dolgozni.
Ha letelt az idő,
kézzel kis golyókat formázunk a tésztából és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. A
golyókat tenyérrel lapítsuk ki, hogy vékony kerek lapokat kapjunk. Próbáltam
pohár aljával is, de az egész a pohárhoz ragadt, így maradtam a tenyérrel
lapogatásos módszernél. Jó vékonyra lapítgassuk a kekszeket, mert szerintem
nekem vastagok maradtak (kb 3mm), az eredeti receptnél leírt sütési idő alatt
alig mutatkozott rajtuk valami változás, így inkább hagytam még egy kicsit.
Nekem 180 fokon kb 15 percig sültek. (Folyamatosan figyelni kell, mert a második tepsit egy pár percig otthagytam és el is kezdett barnulni.)
Szerintem legközelebb még több citromhéjat rakok bele, mert abból nálam sohasem elég.
![]() |
szépek lettek.... |
Szia!
VálaszTörlésEzt a receptet választottam ki a blogkostólóra. Most sül a második tepsinyi. Nagyon finom lett. Hálás köszönet. Mondjuk egy kicsit változtattam az elkészítésen.( Igazából véletlenül). A citromhéjat nem forraltam fel. Hanem csak úgy összegyúrtam a dolgokat. :) A narancshéj is kimaradt mert nem volt itthon :))
Szia!
TörlésKöszönöm, igazából aggódtam, hogy az én újdonsült blogomon most még olyan kevés recept van, hogy nem lesz miből válogatnod, de nagyon örülök, hogy azért találtál olyat, ami tetszik. És azt is köszi, hogy feliratkoztál :-)). Akartam írni megjegyzést a Rákóczi túrós sütidhez, de nem tudtam, valamiért nem jelenítette meg a gépem normálisan. Akkor most itt megragadom az alkalmat. Szóval csak annyi, hogy ügyes vagy, és nagyon szép lett a süti, az enyém is mindig így szokott kinézni, csak elég régen sütöttem már. Most kedvet kaptam, azt hiszem nálam is hamarosan elkészül újra.
További jó sütögetést kívánok.