2013. május 7., kedd

Duna hullám szelet

Ez egy nagyon finom sütemény. Nem lehet abbahagyni. Mármint az evését. Most a fagyasztóból vettem elő meggyet, azzal készítettem el. Több helyen láttam már a receptet, én ezt most egy régi Kiskegyed konyhája húsvéti különszámból vettem. Ott az eredeti receptben sárgabarackot használnak. Amikor először elkészítettük ezt a süteményt, akkor a sárgabarackos változat készült. Utána párszor a meggyes. A meggyes is nagyon finom, de a sárgabarackos, hmmmm, arra nincsenek is szavak, nagyságrendekkel finomabb. Nyáron majd talán megsütöm barackkal is.

Tészta hozzávalói:

250gr vaj
200gr cukor
6db tojás
350gr liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kg magozott meggy (befőtt is jó), vagy sárgabarack (friss vagy lecsepegtetett konzerv)

A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd beledolgozzuk a sütőport, a csipet sót és a lisztet. A tészta felét vajjal kikent, és kilisztezett tepsibe simítjuk. Ez nem egy egyszerű feladat, mert elég sűrű a tésztánk. A másik felébe belekeverjük a kakaóport. Ha nagyon sűrűnek érezzük a kakaós tésztát, lazíthatjuk egy pár evőkanál tejjel vagy joghurttal. A kakaós tésztát a fehér tészta tetejére simítjuk, majd sűrűn kirakjuk a magozott meggyel.

175 fokos sütőben 30 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A tésztát hagyjuk kihűlni.

Krém:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak vaníliáscukor
½ liter tej
200gr vaj
50gr cukor

A pudingot a cukrokkal és a tejjel a szokásos módon megfőzzük és kihűtjük, majd kikeverjük a puha vajjal. A krémet a kihűlt tésztára kenjük.

Csokoládé máz:
200gr étcsokoládét megolvasztunk (vagy fele-fele ét- és tejcsokit, ki hogyan szereti jobban) és 2 evőkanál olajjal simára kikeverjük. Egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk, majd villával hullámos mintát rajzolunk rá.

Amikor a csoki megszilárdult a tetején, érdemes forró késsel szeletelni, hogy a csokit ne törjük össze. (nekem sajnos ez nem igazán sikerült, így ez a fotón is eléggé látszik).



3 megjegyzés:

  1. Régebb mi is sokszor sütöttük ezt a sütit, aztán kimaradt valahogy, de nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  2. Azt meg szabad kérdezni, hogy ez mekkora tepsiben készült?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól emlékszem, a legnagyobb zománcos tepsinkben, ami kb 20x40cm. Egyébként a tészta nagyon sűrű, nem könnyű egyenletesen elkenni, de ennek ellenére érdemes nagyobb tepsit használni, mert nekem is végül túl vastag lett a tészta a krémhez képest.

      Törlés