Tészta hozzávalói:
250gr vaj
200gr cukor
6db tojás
350gr liszt
1 tasak sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kg magozott meggy (befőtt is jó), vagy sárgabarack (friss vagy lecsepegtetett konzerv)
A puha vajat kikeverjük a cukorral és a
tojásokkal, majd beledolgozzuk a sütőport, a csipet sót és a lisztet. A tészta
felét vajjal kikent, és kilisztezett tepsibe simítjuk. Ez nem egy egyszerű
feladat, mert elég sűrű a tésztánk. A másik felébe belekeverjük a kakaóport. Ha
nagyon sűrűnek érezzük a kakaós tésztát, lazíthatjuk egy pár evőkanál tejjel
vagy joghurttal. A kakaós tésztát a fehér tészta tetejére simítjuk, majd sűrűn
kirakjuk a magozott meggyel.
175 fokos sütőben 30 percig sütjük a tésztát.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A tésztát hagyjuk kihűlni.
Krém:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak vaníliáscukor
½ liter tej
200gr vaj
50gr cukor
A pudingot a cukrokkal és a tejjel a szokásos
módon megfőzzük és kihűtjük, majd kikeverjük a puha vajjal. A krémet a kihűlt
tésztára kenjük.
Csokoládé máz:
200gr étcsokoládét megolvasztunk (vagy
fele-fele ét- és tejcsokit, ki hogyan szereti jobban) és 2 evőkanál olajjal
simára kikeverjük. Egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk, majd villával
hullámos mintát rajzolunk rá.
Amikor a csoki megszilárdult a tetején,
érdemes forró késsel szeletelni, hogy a csokit ne törjük össze. (nekem sajnos
ez nem igazán sikerült, így ez a fotón is eléggé látszik).
Régebb mi is sokszor sütöttük ezt a sütit, aztán kimaradt valahogy, de nagyon finom:)
VálaszTörlésAzt meg szabad kérdezni, hogy ez mekkora tepsiben készült?
VálaszTörlésHa jól emlékszem, a legnagyobb zománcos tepsinkben, ami kb 20x40cm. Egyébként a tészta nagyon sűrű, nem könnyű egyenletesen elkenni, de ennek ellenére érdemes nagyobb tepsit használni, mert nekem is végül túl vastag lett a tészta a krémhez képest.
Törlés