Vasárnapi ebédre végre sorra került a novemberi Good Food két receptje. Ezt a szuper marhahúsos fogást már akkor kinéztem magamnak, amikor először átlapoztam a magazint, de hát az elkészítése se túl egyszerű és marhahúshoz se mindig jutok hozzá, szóval rá kellett szánni magam. Aztán amikor végre nekiálltam, kiderült, hogy egy-két fűszer hiányzik, pedig a nyakamat tettem volna rá, hogy van otthon a fiókban csillagánizs. Hát nem volt, vagy megszökött, vagy nem tudom. Rejtély.
Hozzávalók:
1,25kg marhahús (lapocka vagy lábszár)
4ek olaj
2 nagy vöröshagyma
4 - 5 cm-es darabka gyömbér
3 gerezd fokhagyma
kis csomó korianderzöld vagy ha nincs, 1tk koriandermag, mozsárban összetörve
2 tk kínai ötfűszer
6db csillagánizs egészben
70 - 100gr (barna) cukor
1 tk őrölt feketebors
2ek paradicsompüré
6dl marhahúsleves (kockából is jó)
50ml szójaszósz
Elkészítés:
A húst nagyobb darabokra vágjuk (ha van hártyás rész rajta, azt szedegessük le). Egy olyan serpenyőt használjunk, amit lefedve később a sütőbe is be lehet tenni. A felforrósított olajon a húsdarabokat süssük elő pár perc alatt, majd szedjük ki egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra dobjuk rá az aprított hagymákat, gyömbért és a koriandert. 1dl vízzel felöntve pároljuk meg. Ezután adjuk hozzá a többi fűszert, a paradicsompürét, szójaszószt, cukrot. Pakoljuk vissza a húsokat, és a tányéron összegyűlt levet is öntsük vissza. Annyi húslevest öntsünk rá, hogy nagyjából ellepje a húst, nekem a 6dl elég volt. Forraljuk fel. Közben a sütőt kapcsoljuk be 160 fokra. Ha felforrt, fedjük le az edényt és toljuk be a sütőbe. 2 órán keresztül ne is háborgassuk, a recept 2,5 óra sütést ír, én 2 óra után kiloptam egy húst, megkóstoltam és már teljesen puha omlós volt. Ha megfőttek a húsok, kivesszük a tálat a sütőből és kitesszük a tűzhelyre. A húsokat kiszedjük egy tálra és melegen tartjuk. A levet beforraljuk a felére. Ez kb. negyed órát vesz igénybe. Ezután a húsokat visszatesszük a forró szószba és így tálaljuk.
Rizst főztem hozzá, de el tudom képzelni kölessel is, illetve ezek mellé kis adag wokban pirított vegyes zöldséggel.
Zavarban vagyok. Most Timike, vagy Lujza vagy?
VálaszTörlésA kínai konyha egyébként a kedvencem, csak sajnos némely összetevőjét nehéz beszerezni. Mellesleg épp ma voltam egy kínai étteremben. Lásd bejegyzésem.
Ez a gyömbéres marhahús jónak tűnik.
Hivatalosan Timi, de Anyu sokszor Lujzának szólít. Lehet, hogy tényleg zavaró a sok név. Már egyszer átneveztem a blogot, lehet, majd ha kitalálok valami jót, megint átírom. De akkor nem a nevemhez lesz köze címnek, az biztos. Ez a marhahús tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni. A hús igazán szaftos, puha és omlós.
Törlés